Vilken fantastisk skidvinter

Postat
Foto: Nina Ahlander

Glada skidansikten vart man än vänder sig, handgjorda skidspår på varenda gärde, snö ända från Skåne till Norrland inklusive Gotland. Och det här är bara början på skidsäsongen!

En rekordtidig start av snöproduktionen redan den 25 november och en lång sammanhållande kyla medgav även rekordtidig öppnande av slinga blå 1,7 km och även några dagar med natursnöspår. Endast några få tödagar därefter, som fick natursnöspåren att temporärt försvinna, men påfyllning av kall nysnö precis innan jul gjorde både julen vit i hela landet och gav möjlighet till nya och längre natursnöspår. Både i Kimstad och överallt runtomkring oss också. Så härligt att se alla handgjorda skidspår på gärdena man passerar var än man åker. Att få njuta av en månskenstur i stilla ro. Skid och naturglädje.

Foto: Jonas Braam

Natursnön som föll innan jul har sen dess legat kall och lätt på mark och träd; under kalla dygn har krispigaa snökristaller växt sig magiskt och gnistrande vackra och när snökängorna pulsar genom tidigare orörda snötäcken frasar de lätta kristallerna nästan med ett klingande ljud när de bryts loss och flyger åt sidan. Snömagi.

Foto: Monica Törnkvist

För att inte tala om det unika knirrande ljudet som blir när stavarna hugger tag i snöbädden då en skidåkare kommer in mot skidstadion stakandes från skogen en kall vinterdag med minus 16 grader. Hur kan kombinationen små stavtrugor och packad snö låta så högt och färdas så långt att man hör det på en kilometers avstånd? Och låta så härligt rofyllt att man bara vill blunda, andas och lyssna? Snörysningar och gåshud.

Foto: Nina Ahlander

Aldrig har vi haft så här många besökare i skidspåren, aldrig har vi haft så här många deltagare och anmälningar till tekniklektioner, aldrig har vi haft så här många som lånar och hyr längdutrustning, aldrig har vi haft så här många glada ansikten på skidkulare, killar, tjejer, män, damer, gubbar och tanter. Gemensam snöglädje.

Foto: Michaela Lind

Och det här är bara början! 37 skiddagar hittills av säsongen, en säsong som ser ut att gå mot rekord i Kimstad (det nuvarande rekordet från förfjol är 131 spårdagar).

Foto: Jonas Braam

Så om du funderar på om det är försent att köpa ett säsongskort eller försent att hyra och testa skidåkning eller ta en tekniklektion – tänk om!

Prognosen säger ännu mer natursnö, och även om det framöver skulle bli mildväder så kommer den tåliga, tjocka och välfyllda snöbädden på kanonsnöspåret säkerligen att hålla ända in april och skötas om på bästa sätt med fina skidspår och skejtbädd.

Foto: Jonas Braam

Upptäck snöglädjen i Kimstad GoIF Skidcenter!

Bokning av skidutlåning (upp till 20 år) och skiduthyrning

Tekniklektioner i grupp, klassisk och fristil

6-timmars i Kimstad GoIF Skidcenter lör 3 februari

Skidkul i Kimstad varje lördag

Spåravgifter i Kimstad GoIF Skidcenter (avgiftsfritt upp till 20 år)

Öppettider och belysning, spårinfo och skidåkning med hund i Kimstad GoIF Skidcenter