Kimstad Skidor & Skidskytte

Skid- Och Motionsektionen i Kimstad GoIF har en lång skidtradition som sträcker sig ända från föreningens begynnelse. I sviterna av de dåliga vintrarna under 90-talet minskade tyvärr antalet barn och ungdomar i sektion till endast några få aktiva under 2000-talet. Men i ett försök att få fler barn på skidor startade vi Skidkul i Kimstad 2010.

Natasha

Det blev en enorm succé och antalet barn och ungdomar i Skidkul har ökat brant säsong för säsong, och med dem har engagerade föräldrar tillkommit och blivit skidåkare, ledare och eldsjälar i föreningen.

Skidkul bandy

Skidkul var början på en resa framåt som vi fortfarande är mitt uppe i; från att praktiken nästan saknat barn och ungdomar i verksamheten har vi nu vintertid stadigt omkring 50 barn och ungdomar på Skidkul varje vinterlördag oavsett om det är barmark eller snö.

11312982_1150819471609448_4957272600704951838_o

Vi har fått utöka vinterlåneutrustningen som vi började Skidkul med till mer än det dubbla och även inkludera skejtutrustning och nu också massor av rullskidor.

Rullskidor
2013 utökade vi verksamheten med skidskytte, och blev redan andra säsongen utnämnda till Årets Skidskytteförening i Sverige! Även skidskyttet har rekryterat nya ungdomar, ledare och engagerade föräldrar.

SK14122708

12027691_10207884506814050_5490462507473984872_n

Under sommaren 2016 jobbades det febrilt med asfaltering av skidskyttevallen och en slinga runt idrottsplatsen för att möjliggöra säker rullskidåkning och rullskidskytte för barnen och ungdomarna. Asfaltslingan kan också öppna upp för ny handikappidrott på idrottsplatsen Krokhagen i Kimstad. Två dagar innan Rullskid-SM blev anläggningen klar med en slinga på 500m och en  yta för straffrunda, teknikövningar och lek. Invigning blev lördagen den 20 augusti i samband med ett skidskytteläger som vi arrangerade för alla skidskytteklubbar i södra Sverige den weekenden.

6133456

 

6149397

6149418

Parallellt med asfalteringen hade vi vårt största arrangemang hittills – Rullskidstävlingarna under SM-Veckan i Norrköping. Den den tidigare lilla skidsektion i Kimstad GoIF har blivit stor och nu också arrangerat SM i Rullskidor mitt i Norrköping City!

DSC06584

När frågan kom till Kimstad och vi tackade ja trodde vi att vi skulle bistå med banfunktionärer och inget mer, men efter ett tag framgick det ju att vi faktiskt skulle ha ansvar för hela rullskid-SM, med allt vad det innebar med planering, bestämmande av tävlingsformer, bana, tävlingsadministration, skapande av hemsida, pressreleaser, anmälningar, resultatrapportering, eventbolag och TD:s, Tekniska kontor, trafikavstängningar, asfaltering, organisation och kommunikation banvakter med mera.

Förutom rullskidstävlingarna så visste vi redan tidigt att vi skulle behöva dra det tyngsta banfunktionärsjobbet för inlinestävlingarna på Citybanan, men på toppen av det fick vi med bara 2,5 vecka kvar till första start även ta över hela funktionärsjobbet runt banan för cykeltävlingarna…

DSC06502

Det som vi tackade ja till växte alltså till ett fyrdubbelt så stort engagemang än vi förväntat oss. Med mycket hjälp och stöd från Ludvig Remb från Skidförbundet så klarade vi av det!!!!!

Med allt detta i ryggen hoppades vi att vårt engagemang och vår stora verksamhet gav gehör för den mest eftertraktade önskan i föreningen – att garantera skidåkning på snö för barn, ungdomar och vuxna varje vinter med hjälp av en konstsnöanläggning. Och där är vi nu – Kimstad Skidcenter växer sakta fram!

DSC_0949

För vårt mål är att ge förutsättningar och möjlighet för alla barn och ungdomar att få ett livslångt intresse för längdskidåkning, att få glida fram över snö och vara ute i friska luften och röra på sig även under den mörka vintern.

Barnens Vasalopp 2015-02-14 (MT) -3

Med en konstsnöanläggning och bra preparerade spår på vintern och den nyanlagda asfaltsslingan så öppnar det även upp för handikappidrott med skidor och skidskytte året runt.

Handikappskidskytte 2

Vi ser till bredden och den personliga utvecklingen och prestationen där alla kan vara vinnare. Om det i slutändan ger ett SM-guld till en Kimstadåkare eller en Kimstadskidskytt är det fantastiskt; om det i slutändan ger flera en livslång aktivitet och glädje på skidor är det ännu mera fantastiskt!

Skidglädje

Vi önskar också att skidskyttet i framtiden är en naturlig motionsidrott som erbjuds för alla åldrar i alla skidföreningar. Med skidskyttet införs ett till moment som ger en ny dimension till skidåkningen; det kan vara det extra momentet som gör att man fortsätter åka skidor, eller börjar att åka skidor.

Skidskytte 2

Skidskyttet ger nya skidåkare och vice versa. Så tveka inte att kontakta Skidskytteförbundet som gett oss och många andra nystartade skidskytteklubbar ett jättestöd. Luftgevärssatsning som Skidskytteförbundet har gjort möjliggör enkel, snabb och ekonomisk väg in i skidskyttesporten.

Välkommen till Kimstad GoIF Skid- och Motionssektion för att ha kul och utvecklas på längdskidor, prova på skidskytte, och bli en del av en förening med rejält glid under skidorna!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooksida: Skidkul i Kimstad
Facebookgrupp: Kimstad GoIF – Skid & Motion
Hemsida: www.kimstadgoif.nu (gå vidare till Skid & Motions sidor i toppmenyn och välj undermenyer under knappen Mer i högra hörnet)
Kontakt: Braam@telia.com, tel 0705-273236