Digital ledsagning

– Det är en fantastisk frihet att kunna åka själv utan att behöva vara så beroende av en annan person som åker bredvid (Ida Östlund, blind motionär som varit med i utvecklingen av den digitala ledsagningen).

Nu kan även du som har en synnedsättning åka skidor på vintern och springa eller promenera i Kimstads motionsspår utan behov av personlig ledsagare. Föreningen äger två stycken digitala ledsagare som guidar dig vägen, du lånar dem av oss närhelst du vill ut och motionera, vinter som sommar!

Den digitala ledsagaren har utvecklats för att även du som har en total synnedsättning ska kunna motionera på ett mer självständigt sätt inom olika sporter och även användas för ledsagning utomhus i vardagen. Den bygger på en gps-enhet med extremt hög precision. Skidspåret, löpspåret eller motionsrundan läses först in genom att spela in ett varv som referens. Motionären får sen återkoppling via blåtandshörlurar. Så fort åkaren hamnar utanför referensspåret ges information om huruvida den ligger något till vänster eller till höger genom ett tickande i vänster respektive höger hörlur; när man befinner sig mitt på spåret är det ett jämnt tickande i båda lurar. Förvarningar om kurvor, nedförsbackar och spårsläpp kan också läggas in, eller annan information som användaren önskar och behöver.

Olle Axelsson, som utvecklat systemet i sitt företag Nordic Evolution, förklarar att det fungerar lika bra för klassisk åkning som för skejt, man får bara anpassa typen av ledsagning efter åkstil.

Idag har vi rutter för den digitala ledsagningen längs hela vårt motionsspår för löpning och promenad, längs skidspåren på vintern, men även längs tipspromenadslingan som hålls under ca 10 söndagar på våren respektive hösten.

Du kan till och med delta i tävling med den digitala ledsagaren. I Kimstadloppet på skidor som hålls varje vinter kan du vara med i både tävlingsklass med åldersindelning eller i öppen klass med distansindelning. Världspremiären för den digitala ledsagningen i tävling gjordes just i Kimstadloppet under vintern 2022. På försommaren kan du också delta i löptävlingen Grebyrundan, en motionstävlingsserie för hela familjen under fem försäsongskvällar under maj/juni månad.

Skidglädje på längden för alla – det har varit Kimstad GoIF Skidcenters slogan och motto ända sedan de första idéerna om ett skidcenter i Kimstad tog fart. Steg för steg tar vi oss dit och med den digitala ledsagaren har vi öppnat upp möjligheterna för än fler.

Så tveka inte att kontakta oss för att testa den digitala ledsagningen hos oss, både du som har en svag synnedsättning och du som har total synnedsättning. Vår förhoppning är att det blir det första av väldigt många steg och skidtag i Kimstad.

Läs mer om den digitala ledsagningen i nyheten Skidglädje för alla.