Skidglädje på längden för alla

Postat
Olle Axelsson och Ida Östlund skiner ikapp i solen när de provåker skidspåren inför Kimstadloppet lördag den 12 mars. Ida, som är blind, åker spåret helt själv med hjälp av en digital ledsagning, ett system som Olle utvecklat.

Skidglädje på längden för alla – det har varit vår slogan och motto ända sedan de första idéerna om ett skidcenter i Kimstad. Steg för steg tar vi oss dit. Idag har det tagits ett stort steg för alla personer med synnedsättning, när Ida Östlund åkt spåret i Kimstad GoIF Skidcenter på egen hand med den digitala ledsagningen.

– Det är en fantastisk frihet att kunna åka själv utan att behöva vara så beroende av en annan person som åker bredvid säger Ida. Framförallt öppnar den exakta ledsagningen upp möjligheter för mer självständig träning inom olika sporter och även för ledsagning utomhus i vardagen!

Den digitala ledsagningen bygger på en gps-enhet med extremt hög precision. Skidspåret läses först in genom att spela in ett varv som referens och åkaren får sen återkoppling via bluetoothhörlurar. Så fort åkaren hamnar utanför referensspåret ges information om huruvida du ligger något till vänster eller till höger. Förvarningar om kurvor, nedförsbackar och spårsläpp kan också läggas in, eller den information som användaren önskar och behöver.

Olle Axelsson, som utvecklat systemet, förklarar att det fungerar lika bra för klassisk åkning som för skejt, man får bara anpassa typen av ledsagning efter åkstil.

Olle är utbildad civilingenjör inom teknisk fysik och elektroteknik och har jobbat med utveckling av aktiv säkerhet i bilar, stabiliserande gimbalkameror och regler- och navigeringslösningar i undervattensfarkoster. Trots dessa spännande jobb valde Olle för drygt ett år sen, att istället bli egen och jobba med utvecklingen av den digitala ledsagaren och andra egna projekt. En ledsagare som kan göra stor skillnad och skapa ett stort mervärde för många.

– Jag tror att det här ett hjälpmedel som kan hjälpa personer med synnedsättning, som idag är rädda för att gå ut, att verkligen komma ut och känna sig trygga, säger Ida.

Ida har varit med som hjälp i utvecklingsarbetet för att ge feedback från verkligt användande i skidspår och på löparbana. Nu är systemet redo för en vidare användning. Lördagen den 12 mars finns det möjlighet att nyttja den digitala ledsagningen även på tävling i samband med Kimstadloppet. I skrivandets stund är det fyra personer med hel eller delvis synnedsättning som ämnar att delta, men det finns plats för fler! Loppet går i fristil med ett klassiskt spår i ytterkant så det går att välja fritt efter eget tycke och smak, likaså kan man välja önskad tävlingssträcka fritt i den öppna klassen. Läs mer om tävlingen lördagen den 12 mars på Kimstadloppets hemsida.

Kontakta Olle Axelsson för mer info om systemet, tävlingen och test av utrustningen!

Olle Axelsson telefon 0790793946