Allt har en början…

Postat

Den 28 april 1926 bildades Kimstad Gymnastik och Idrottsförening – en breddidrottsförening som under sin historia haft många sporter under sitt paraply, som fotboll, gymnastik, bordtennis, bandy, basket och allmän idrott.

Kimstad GoIF bildas 1926

Skidåkarna fanns med från början och på 70-talet anlas motionsspåret, till största del av klubbens medlemmar.  1983 invigs elljusbelysningen, också det efter mycket ideellt arbete.

Redan under 60-talet förde skidåkarna en ojämn kamp mot vädret och den varierande snötillgången gjorde säsongerna ojämna och antalet aktiva varierade därför också. Skidsektionen fick ett uppsving med barn och ungdomar under 90-talet, men samtidigt var det flera dåliga vintrar och vissa säsonger fick de flesta tävlingarna avgöras i Petersburg, Söderköping, som hade Östergötlands första konstsnöanläggning. Efter det investerade fler och fler klubbar och kommuner i konstsnö; Sya, Finspång, Boxholm, Borensberg, Linköping, Vreta och senast Ödeshög.

Men början för konstsnö i Kimstad och Kimstad Skidcenter var lördagen den 23 januari 2010 med klubbens första Skidkul! Under några lördagar bjöds alla barn och ungdomar in till Skidkul där fokus inte var på klockan och traditionell träning, utan på att upptäcka tjusningen med skidåkning och lära sig balans och teknik genom lek och roliga övningar.

Startskottet: första Skidkulsaffischen som sattes upp i januari 2010 – början på snöglädje på längden i Kimstad för alla!

Inte anande vi då att det skulle vara de första engagerade kramtagen om en snöboll som skulle rulla sig och bli större och större och växa till ett fantastiskt skidintresse bland barn, ungdomar och föräldrar med över 100 individer i Skidkul varje säsong, över 30 nyblivna ledare, bli Östergötlands första skidskytteklubb, bli utnämnda till årets skidskytteförening i Sverige redan andra säsongen, anlägga skjutvall och asfaltsslinga, arrangera Rullskid-SM och få klubbens första USM-medaljer i både rullskidskytte och vanligt skidskytte.

Skid- & Motionssektionen har tack vare detta intresse för snöglädje på längden genom både skidor och skidskytte växt från cirka 60 sektionsmedlemar 2009 till cirka 300 stycken 2018.

Att Kimstad skulle ha en konstsnöanläggning fanns inte ens i tanken den 23 januari 2010, men med Skidkuls tillväxt och barnens och ungdomarnas glädje över att glida fram över snö kom insikten att konstsnö i Kimstad inte är en utopi, utan snarare en självklarhet och ett måste. I september 2013 ställdes frågan till till skidsektionens medlemmar och därefter påbörjades arbetet med att göra verklighet av visionerna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *