Snöläggare på marginalen – jakten på det vita guldet

Postat

När vädret är ruggigt emot med massor av plusgrader, varma vindar och regn så att även den mest tåliga konstsnön tillsist börjar få ge sig och när 10-dygnsprognoserna ser lika dystra ut – då gäller det att vara på hugget och utnyttja varje liten möjlighet som ges för att säkra snöglädje ytterligare några dagar, ja förhoppningsvis ända tills nästa köldknäpp.

Trots plusgrader, men tack vare torr luft så kunde våra snöläggare trycka på startknappen redan vid 8-tiden ikväll. Snökanonerna var riggade med hopp om att få några timmars sprutning på tidig söndagsmorgon, men den torra luften gjorde en tidig start möjlig.

På bilden ser ni displayen på en av snökanonerna. Den visar lufttemperaturen överst från kanonens väderstation, men det som avgör om vattnet som kanonen sprutar ut kan frysa till snö är kombinationen av lufttemperatur och luftfuktighet som ses i den så kallade wetbulb-temperaturen. Vi kan starta kanonerna vid -1.8 wetbulb. Det blir inte så mycket snö vid den temperaturen, 1,6 l vatten per sekund visar displayen, vilket i praktiken blir ca 10 kubikmeter snö per timme från denna kanon*. Och all den snön hamnar inte på spårbädden som vi önskar för det blåser mycket inatt. Men med 4 snökanoner och ett antal timmars sprutning blir det ändå förhoppningsvis den mängd snö som gör att vi klarar att hålla skidspåren fortsatt öppna utan avbrott på grund av snöbrist.  Ett stort tack till kvällens och nattens ideella snöläggare som gör det möjligt!

* för varje extra grad i wetbulb-temperatur fås ytterligare ca 5 kubikmeter snö från våra snökanoner. Två grader kallare skulle alltså ge dubbelt så mycket snö på samma tid och fyra grader kallare tre gånger så mycket snö. Vårt konstsnösystem kan idag ge max 20 l vatten per sekund, vilket motsvarar ca 140 kubikmeter snö per timma.