Banrekord i premiären

Postat

Premiären av Grebyrundan 2019 kunde inte startat bättre – försommarvärme och strålande sol, glada knattar, personliga rekord och banrekord! Lova Braam stod för bedriften i den yngsta klassen F10 där det nya banrekordet på de 1,2 kilometerna lyder 5 minuter och 19 sekunder.

Lova Braam spurtandes målvedvetet mot nytt banrekord i Grebyrundan i klassen Flickor 10 år, 1,2 km på tiden 5.19.

Varje år utmanas banrekorden i alla klasser. I ungdomsklassen är det extra påtagligt där ungdomarna stadigt klättrar i listorna år efter år i takt med att de blir äldre och både springer fortare och orkar mer. De flesta är såklart som snabbast det år de tillhör den äldsta årskullen i klassen, dvs 10 år i F- och P10 och 16 år i F- och P16. Det är då de är som hungrigast på att ta sitt personliga rekord och komma så högt upp som möjligt i de historiska bästalistorna. Och historiska är de verkligen då Grebyrundanpremiären gjordes 2002. Topp 30 har i de flesta klasser ett spann nästan hela vägen från premiäråret 2002 till idag, där vissa topptider står sig längre än andra. Det tidigare rekordet på 5.30 i F10 av Signe Eriksson har stått sig ända sedan 2013. Lova var nära ifjol och la sig då på en andraplats, 10 sekunder bakom och frågan var om hon skulle klara av rekordet denna säsong, hennes sista i klassen. Det blev svar på tal direkt och med ett nytt personligt rekord på 21 sekunder passerades även banrekordet med stor marginal! Passande nog har Lova en fot i varje arrangörsförening: orientering i OK Denseln och längdskidor i Kimstad GoIF. Stort grattis Lova till banrekordet, vi får se om det kan hålla sig lika länge som August Molléns rekord i P10 som är det nu äldsta rekordet (och mest överlägsna) i Grebyrundan satt 2009.

Premiärkvällen bjöd som sagt var på massor av andra stora prestationer också. Flera gjorde premiär i Grebytundan samtidigt som många av ungdomarna som varit med under några fler år satte personliga rekord med stor marginal. De äldre Grebyrundsveteranerna visade erfarenhet och la ribban lagom högt i första deltävlingen för att kunna stegra farten gradvis och bli bättre deltävling för deltävling med en kulmen i den avslutande finalen – riktigt rutinerat! Första deltävlingens resultat finns på Grebyrundans hemsida

Välkommen till deltävling 2 nästa måndag den 27 maj. Anmälan på hemsidan kan göras redan nu för er som inte var med idag (ni som sprang idag behåller er nummerlapp och behöver endast gå till sekretariatet vid nästa tävling om ni vill byta klass eller ska betala anmälningsavgift)